Anyajegyek és a bőrrák

A bőrrák az egyik leggyakoribb rák típus, mégis túl keveset tudunk róla. A gyógyulási esély pedig jó, a probléma a késői felismerésben rejlik.

A rosszindulatú bőrdaganatok több fajtája ismert, a legveszélyesebb azonban a melanoma, ami a test távolabbi részeiben is gyorsan áttéteket képez, így okozhatja a bőrrák miatti halálozások 85%-át.Megjelenéséért leggyakrabban az ózonréteg elvékonyodása és a mértéktelen napozás a felelős, fontos szerepe van tehát a megelőzésnek.

A melanoma leggyakrabban már meglévő, vagy az évek során kialakuló anyajegyekből keletkezik. Szakemberek javaslata, hogy rendszeresen vizsgáljuk, vagy vizsgáltassuk meg anyajegyeinket. Ha az anyajegy mérete, alakja, színe megváltozik, váladékozik vagy vérzik, esetleg erős mechanikai hatásnak (dörzsölés) lett kitéve, haladéktalanul forduljon bőrgyógyászhoz! Ha szükséges, az anyajegyet a szakember eltávolítja. A lézerrel történő leégetés nem jöhet szóba, mivel minden eltávolított anyajegyen szövettani vizsgálatot kell végezni. Ezért csak a szikével történő eltávolítás lehetséges.

Figyeljünk anyajegyeinkre, ne sajnáljuk rá az időt, hiszen súlyos betegség előzhető meg az elővigyázatossággal!

A villanófényes kezelések iránt érdeklődők gyakran teszik fel a kérdést, hogy a fény milyen hatással van az anyajegyekre. Ahogy a napsugárzás is, úgy a villanófényes kezelés is beindíthatna káros folyamatokat, ezért fokozott figyelmet fordítunk az anyajegyek védelmére. Fehér ceruzával átszínezzük, ezután fehér színű tapaszt helyezünk rá, így megduplázzuk a védelmet. Mivel a világos szín nem képes elnyelni a fényt, semmilyen káros hatást nem gyakorol az anyajegyekre.

Mi ezzel vigyázunk az egészségére, de ne feledje, hogy a bőrrák megelőzésében Önnek is döntő szerepe van!

Hozzászólások

hozzászólás