A szőrtelenítés a 21. században már a mindennapos tevékenységek sorába lépett. Mivel egyre szélesebb az elérhető eszközök és módszerek palettája, egyre több nő (és férfi) gondolkodik el azon, hogy vajon melyik is lehet a leghatékonyabb és legegyszerűbb szőrtelenítő módszer számára. Az alábbiakban egy egyszerű áttekintéssel, valamint az újabb módszerek megismertetésével szeretnénk segíteni a különböző opciók mérlegelésében, és a nekünk leginkább megfelelő módszer kiválasztásában.

Borotválkozás, percek alatt, 1-2 napig

Hónalj szőrtelenítés borotvávalA borotválkozás talán a leghétköznapibb, legelterjedtebb eljárás a felesleges szőr eltávolítására, mivel generációk óta ez tűnik a legolcsóbb és legegyszerűbb módszernek. Sajnos egyre több a bőrirritációra hajlamos ember, így számukra ennek elkerülésére a legfontosabb egy jobb minőségű borotva, illetve valamilyen borotvahab, krém vagy gél használata, ami általánosságban mindenki számára ajánlott, nehogy később bőrproblémák, kellemetlen meglepetések jelentkezzenek az oly fontos randi, tárgyalás, találkozó előtt. A borotvát élessége miatt kiemelt figyelemmel kell kezelni, az érzékenyebb területeken és a nehezen hozzáférhető hajlatokban pedig kifejezetten lassú, finom mozdulatokat kell alkalmazni az apró vágások, bőrsérülések elkerülésére, főleg az új borotva kitapasztalásakor.

A napi arckezelési rutinként végzett borotválkozás, bármennyire is praktikus és egyszerű megoldás a férfiak számára, sajnos sok nőnek okoz kellemetlenséget a tapasztalatok szerint gyorsabban és sokkal erőteljesebben visszanövő szőrzet, valamint az esetenként benőtt szőrszálak és a kipattogzott bőr miatt. Az imént említett hátrányai miatt, valamint (az irritáció elkerülése és) a hosszan, vagy hosszabban tartó eredmények miatt, sokan fordultak más eljáráshoz, mint például a villanófényes szőrtelenítéshez.

Gyantázás, relatív gyorsan, 2-4 hétig

Szőrtelenítés gyantázássalA gyantázás egyértelmű előnye a borotválkozáshoz képest, hogy sokkal, akár hetekkel hosszabban tartó selymes bőrt eredményez. A selymes bőrnek ugyanakkor ára van, több szempontból is! Akár kozmetikus végzi, akár otthon saját magunk, a hideg és meleg gyantázókészletek ára egyre borsosabb. Emellett a gyantázás a szőrtelenítő körökben ismert egyik legfájdalmasabb eljárás, mivel a bőr felső hámrétegét is eltávolítja a gyantába ragadt szőrszálakkal együtt. Természetesen ez a módszer is okozhat súlyos bőrirritációt, nagyon érzékeny, kipattogzott bőrt. Bőrpír szinte mindenkinél kialakul, mely gyantázás után órákig is eltart. Gyakori mellékhatás még az érzékenyebb bőrűeknél a bőrkiütés, a szőrbenövés, a szőrtüsző begyulladása és az apróbb, horzsolásszerű sérülések.

Ha a gyantázás mellett döntünk, nőknél érdemes azt a ciklushoz igazítani, mivel a menstruáció alatt valamint közvetlenül utána még nem annyira érzékeny a bőrük. A gyantázáskor érzett fájdalom csillapítására sajnos nincs igazi megoldás, maximum egy előzetesen bevett fájdalomcsillapító tablettával készülhetünk, illetve saját szervezetünk is segítségünkre lép kicsit, endorfin termeléssel reagál, mely ilyenkor nagyon enyhe fájdalomcsillapításként hat az első gyantacsíkok eltávolítása után.

Epilálás, hosszabb idő alatt, 2-4 hétig

Epilátorral való szőrtelenítésAz epilálás során egy kis elektromos készülékkel, az epilátorral haladunk végig a szőrtelenítendő területen, aminek a feje kis, sorban elhelyezett forgó csipeszekhez hasonlít, és így egy adott csíkban haladva több szőrszálat is eltávolít egyszerre. Az epilálás előnye, a gyantázáshoz hasonlóan a tartósabb eredmény és a több testrészre is kiterjeszthető használat, hiszen az arcon és a különböző testrészeken is alkalmazható. A hosszabban tartó sima bőrfelület itt is a szőr gyökeres eltávolításának köszönhető, melyet sok nő ezesetben is kínzó fájdalommal él meg.

Mivel az epilátor feje elég kicsi, és a forgótárcsák nem minding tudják az összes szőrt első alkalommal elérni és kitépni, a műveletet addig kell a kívánt területen ismételni, míg az összes nemkívánatos szőrszáltól megszabadulunk. Ez igencsak időigényes feladat, ráadásul nem árt a fürdőszobába zárkózva végezni, mivel a tárcsa és a közvetlen környezet folyamatos tisztításra szorul a tárcsa állandó forgása miatt, a kitépett szőr lehullik illetve a tárcsában marad (mely a szőrszálakat összezárulva kitépi, majd egy részüket a következő fordulattal el is engedi). Bőrpírre itt is számítanunk kell, ezért érdemes a nagy nap előtt legalább egy nappal elvégezni.

Az egyszerű forgótárcsás modellektől a többféle tartozékkal kiegészített, cserélhető fejű kiszereléseken át az igencsak változatos árkategóriákban mindent megtalálhatunk (kiegészítő masszírozófej, hűtőakkus fájdalomcsillapítófej (kár, hogy csak ráklámfogás és a fájdalmat nem enyhíti), minifej az intim területekre, borotvafej, stb.), ezért érdemes jól átgondolni a választást, ha mégis e kínzó és barbár módszer mellett döntünk.

Szőrtelenítő krémek, relatív gyorsan, pár napig

Szőrtelenítés krémmelA szőrtelenítő krémek, habok a bőrre kenve a szőrszál kötéseit támadják meg, tulajdonképpen kémiailag lebontva annyira meggyengítik, hogy aztán némi finom dörzsöléssel, vagy egy kis spatulához hasonlító műanyaggal könnyedén eltávolíthassuk az elhalt szőrt a bőr felületéről – állítják a marketingesek. A szőrtelenítő krémek használata általában gyors és könnyű, bár szőrösebb területeken előfordulhat, hogy hosszabb hatóidővel, és elég gyakran a művelet megismétlésével kell számolnunk, illetve intim területen nem, vagy nem mindegyik használható, mert komoly problémákat okozhat.

A fájdalommentesség, a relatív gyors eredmény ígérete és a megfizethető ár miatt ez a fajta szőrtelenítési módszer igen jó megoldásnak tűnik, de sajnos ezen szőrtelenítő krémek hatása nagyban függ bőrünk és szőrzetünk típusától, szervezetünk működésétől, ezért elég gyakori a bőrirritáció, az allergiás reakció. Az irritációra való hajlamot bármely szőrtelenítő krém használata előtt  mindenképpen érdemes tesztelni egy kis bőrfelületen a teljes használat előtt.

 

Végleges lézeres szőrtelenítés – tartós és fájdalommentes

Lézeres (villanófényes) szőrtelenítésA lézeres szőrtelenítés lényege abban rejlik, hogy a lézer által kibocsátott fény elnyelődik a szőrszálak festékanyagában, a melaninban, majd leérve a szőrtüszőben hővé alakul (elpusztítja a szőrtüszőt és meggátolja a további szőrképződést). Ez hozzávetőlegesen 70 celsius fokot jelent, mely által a növekedési szakaszban lévő szőrtüszőkben az osztódó, s ezért éppen érzékenyebb mátrixsejtek elpusztulnak és nem hoznak létre több szőrszálat. Az eljárás orvosilag igazolt és teljesen biztonságos.

A lézeres szőrtelenítésről bővebben a végleges szőrtelenítés oldalunkon olvashatsz.

Ingyenes próba szőrtelenítés